Joanna Grzelczyk, Instytut Technologii i Analizy Żywności

  Ekologiczne naczynia jadalne

Dr inż. Joanna Grzelczyk
Marcin Szmidt

Coraz więcej osób dostrzega, jak ważne jest dbanie o nasze środowisko w różnych aspektach codziennego życia. Ochrona ekosystemu to nie tylko segregowanie śmieci czy używanie recyklingowych opakowań, ale także unikanie marnowania żywności i wspieranie zrównoważonego rozwoju. Dlatego celem projektu jest opracowanie składu mieszaniny i metody otrzymywania jadalnych, biodegradowalnych naczyń jednorazowych z roślinnych surowców odpadowych o właściwościach prozdrowotnych.

 



  Jadalne opakowania z wytłoków oliwek

Na zdjęciu w laboratorium stoją od lewej: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz
Jacek Szabela

Zespół badaczek: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności pracuje nad jadalnymi opakowaniami i naczyniami. Opracowana technologia wykorzystuje odpady roślinne.