Prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz jest naukowcem z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Decyzją Prezydenta RP (22 kwietnia 2021 r.) otrzymała tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Nominacja została wręczona 15 lutego tego roku.
Prof. Dorota Żyżelewicz prowadzi badania związane z technologią i analizą żywności, zwłaszcza pochodzenia roślinnego.
Swoje szczególne zainteresowanie kieruje w stronę prozdrowotnych i antyżywieniowych składników żywności. Jej prace znajdują zastosowanie m.in. w projektowaniu żywności o cechach funkcjonalnych, wygodnej (jest to żywność, która wymaga niewielkiego nakładu pracy i krótkiego czasu przygotowywania, np. dania instant, zupy błyskawiczne, dania gotowe), czy specjalnego przeznaczenia oraz bioaktywnych preparatów z surowców roślinnych i produktów ubocznych przemysłu spożywczego.
Prof. Dorota Żyżelewicz jest członkiem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk (III kadencja), w tej kadencji została jednomyślnie wybrana na przewodniczącą Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej w Komitecie. Jest doradcą Łódzkiej Rady Federacji Stowarzyszeń Naukowo – Technicznych NOT – Zespołu Usług Technicznych ds. innowacyjności, członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz członkiem gremiów eksperckich oceniających badania i innowacje w kraju i za granicą.